Sosyal Medya Optimizasyonu (SMO) Yöntemleri

BerDuS

Üye
Değerlendirme - 0%
Katılım
4 Yıl 1 Ay 11 Gün
Mesajlar
21
Günümüzde sosyal medya ağlarının kullanıcı yüzdeleri, birçok web sitenin önünde yer almalarını sağlıyor. Bu kaynaktan gelmesi planlanan kullanıcıların sayısı, arama motorlarından direkt arama yöntemini kullanarak gelen ziyaretçilerden biraz daha az. Arasındaki farkların çok fazla olmamasından dolayı, web sitenin birçok sosyal ağda aktif olması gerekiyor. Aynı süreç içerisinde o büyük pastadan, birkaç dilim almayı planlamalıdır. Bu büyük pastadan birkaç dilim almak, hiçte kolay değil. Bunun için web sayfasında birçok çalışma yapılmalıdır. Sosyal medya optimizasyonu adlı yapılan çalışma bütününe SMO olarak tanımlayabiliriz. Öncelikli olarak ülkemizde sık kullanılan ve büyük bir kullanıcı kaynağı olabilen sosyal ağlara bir göz atalım. Bu ağları web siteniz ile nasıl bağdaştırabileceğinizi ve ağların aktif kullanımında nasıl ziyaretçi çekebileceğiniz üzerinde duralım.

FACEBOOK​


Aktif kullanıcı sayısı 1.2 milyardır. Web siteniz adına hem ticari üyelik, hem de sayfa açmalısınız. Facebook kullanıcılarının sizleri ziyaret etmesini istiyorsanız, sayfalarınızı aktif kullanmalısınız. Sayfada web sitenizde yer alan konuları sırayla paylaşabilirsiniz. Ayrıca büyük bir iletişim ağı olmasından dolayı, oradan gelebilecek sorulara cevap vermelisiniz. Müşteri odaklı firma olduğunuzu hissettirmeniz gerekiyor.

YOUTUBE​


Aktif kullanıcı sayısı 800 milyondur. Video paylaşma platformu, son yıllarda oldukça popüler hale geldi. Yaş ortalamasının çok değişken olduğu bu sosyal medya ağında sizde olmalısınız. Bu ağda popüler olmak için, çok emek dökmeniz gerekiyor. Önceliğiniz yüksek kaliteli video içerikleri üretmek olmalı. Her kesime hitap edebilmelisiniz. Tabii bu durum, web sitenizin hitap ettiği kesim ile de alakalıdır. Sizlere küçük bir öneri verelim. Videolarınızda web sitenizin reklamını videonun ilk 3 saniyesinde ve videonun son 3 saniyesinde yapmaya özen gösterebilirsiniz. Eğer yeterli etkileşim alınmıyorsa, sadece videonun orta bölümlerinde 3 saniye yer verebilirsiniz.

GOOGLE PLUS​


Aktif kullanıcı sayısı 540 milyondur. Haftada 2 milyara yakın görsel yüklendiği, platformdur. Burada kendi gruplarınızı oluşturabilir ve görsel paylaşımlar yaparak büyük bir kitleye hitap edebilirsiniz. Yaş ortalamasının en yüksek olduğu, sosyal paylaşım ağlarından birisidir. 2011 yılından itibaren, yükselişe geçen bir platformdur.

TWITTER​


Aktif kullanıcı sayısı 230 milyondur. Firmanız adına açılan üyeliği, firmanızın gerçek hesabı olduğunu ispat ettirmeniz gerekiyor. Onaylı hesap adı altında hesabınız olmalı. Buradan gelebilecek yeni güncellemeleri ve yapılacak organizasyonları duyurabilirsiniz. Blog yazılarının paylaşımı için, uygun bir mecra değildir. Aslında bu tarz paylaşım yapan çok web site hesabı var fakat kullanıcılar tarafından ilgi görmemektedir.

TECHNORATI​


Aktif olarak 112 milyon Blog yer almaktadır. Blog yazarları kendi web sitelerini, bu ağda toplamayı sever. Eğer web sitenizin blog bölümü var ise, sosyal medya ağını tercih etmelisiniz. Birçok okur kazanabilir ve kalıcı kullanıcılara hitap edebilirsiniz. Özellikle web siteniz farklı dillerde çeviri yapabiliyorsa, bu platformda yer almanızı tavsiye ederiz.

PINTEREST​


Aktif kullanıcı sayısı 12 milyondur. “Pin” adı altında paylaşımlar yapabilirsiniz. Genellikle görsel paylaşımlar yer almaktadır. Bunun için kesinlikle özel bir görsel çalışma yapmalısınız. Web sitenizin alanıyla bağlantılı olarak, yüksek kaliteli ve özgün görsel içeriklerinizi paylaşacağınız hesabınız olmalı. Blog yazılarından ziyade, firmanızı ve yaptığınız işleri paylaşmalısınız.

Bahsi geçen platformlar, hiyerarşik şekilde sıralanmıştır. Eğer bu platformları aktif olarak kullanmaya başladıysanız, web sitenizde bunu duyurmalısınız. Bunun için “Footer” bölümünde sosyal medyaağları butonları ekleyebilirsiniz. Ayrıca metin ve görsellerinizin içeriğine, ağ butonları da eklemelisiniz. Önerimiz ağların butonlarını eklerken paylaşım ve yorum gibi ağlara özel butonları da eklemelisiniz. Bir platform ikonuna tıklandığında, o platforma ait özellikler yer almalı. Beğenmek, paylaşmak, favorilere eklemek tarzında her ağın kendine has özelliği vardır. Bunun için birçok eklenti mevcuttur. Aynı süreç içerisinde “Footer” bölümünde paylaşım butonu olarak değil, sadece ağlardaki ana sayfalarınız eklenmelidir.
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Üst Alt