Eğitim PHP MyAdmin Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İbrahim Sarac

kurumsal
Değerlendirme - 100%
Katılım
3 Yıl 5 Ay
Mesajlar
262


PHP MyAdmin Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Arkanıza yaslanıp şöyle bir kahvenizi yudumlarken kontrolü Php MyAdmin’ye devretme zamanı! 👮
PhpMy Admin bir veri tabanı yönetim yazılımıdır. Malum web sitelerinin ve uygulamaların çoğu veri tabanı aracılığı ile çalışıyor. Burada içerikler de sisteminizi kontrol etmenize yardımcı oluyor.👀
Sonuç olarak veri tabanı oluşturma, değiştirme, silme işlemlerini kolay ve hızlı bir şekilde kolayca gerçekleştirebiliyorsunuz. Tabii yazılımın ücretsiz olması da işe ayrı bir keyif katıyor. 🕺🏻

. phpMyAdmin Nedir?

Peki phpMyAdmin nedir? phpMyAdmin, bir veri tabanı yönetim yazılımıdır. PHP programlama diliyle yazılan sistem, web tabanlı bir altyapıya sahiptir. Başlıca kullanım alanı MySQL veri tabanı yönetimi olan phpMyAdmin, 80 farklı programlama dilini destekler. Veri tabanı oluşturma, değiştirme, silme işlemlerini pratik ve hızlı bir şekilde yapabilme imkânı sunan yazılım, ücretsizdir.

Ayrıca veri tabanına tablo ekleme, değiştirme, onarma, silme ve ön ek ekleme olanağı tanıyan yazılım, SQL sorgularını da çalıştırarak alan anahtarlarını yönetebilmenizi sağlar. Türkçe bir arayüze sahip olan program, çoklu sunucuları da denetleyebilme imkânı sunar. Ayrıca sunucu bakım işlemlerinizi kolaylaştıran phpMyAdmin, MyISAM tablolarında veri tutarlılığını kontrol edebilmenize yardımcı olur.

Veri tabanlarının genelinde arama yapabilmenizi sağlayan yazılım, alt kümeleri de düzenleyebilme imkânı sunar. Pek çok bilgiyi CSV, XML, PDF, JSON, YAML ve ISO gibi çeşitli biçimlerde aktarabilme fırsatı tanıyan phpMyAdmin, InnoDB tablolarını destekler. Çok yönlü bir altyapıya sahip olan yazılım ile olay ve tetikleyici oluşturabilir, kaldırabilir, düzenleyebilir veya dışarı aktarabilirsiniz.

phpMyAdmin veri tabanı yönetimi açısından önemli bir araçtır. Web siteleri ve uygulamaları dahil birçok alanda tercih edilen yazılım hem tarayıcı hem de bilgisayar üzerinden kullanılabilir bir altyapıya sahiptir. Veri tabanında oluşan hataları kolaylıkla tespit edip çözebilme imkânı sunan phpMyAdmin; Windows, Linux, macOS, Debian, OpenSUSE ve Ubuntu gibi sistemler ile uyumludur.


phpMyAdmin Nasıl Kullanılır?

phpMyAdmin kullanımı oldukça basit bir arayüze sahiptir. Üzerinde en çok sekme bulunduran veri tabanı yazılımları arasında yer alır. Veritabanları, SQL, ara, kullanıcı hesapları, dışa aktar, içe aktar, ayarlar, değişkenler, karakter grupları, kopya etme, eklentiler ve motorlar olarak adlandırılan bu sekmeler, web uygulamalarını daha pratik bir şekilde yönetmenize yardımcı olur.

Bu sekmeler arasında yer alan veritabanları ile site verilerinizi kontrol edebilirsiniz. Verilerinizi düzenlemek için eylem sekmesinin altında bulunan yapılandırma araçlarını kullanabilirsiniz. Dosyaların tümünü düzenlemek için alt bölümde yer alan tümünü seç butonuna tıklayabilir, yanında bulunan düzenleme seçeneklerden birini seçebilirsiniz. Tablo oluştur bölümünü kullanarak yeni bir veri tabanı dosyası oluşturabilirsiniz.

SQL kodlarını çalıştırabileceğiniz SQL sekmesi, listeleme yapabilmenizi ve birden fazla tablo oluşturabilmenizi sağlar. Ayrıca şema ve veri scripti komutlarını çalıştıran bu alanı kullanabilmek için SQL diline hâkim olmanız gerekir. Ara sekmesinden ise veritabanları arasında sorgulama gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlemi bir ve birden fazla tablo içinde arama yaparken de kullanabilirsiniz.

Kopya etme sekmesinden hem asıl sunucunuzu hem de bağımlı sunucunuzu kopyalayabilirsiniz. Sistem üzerinde oluşabilecek hatalara karşı yedek alabilmenizi sağlayan bu bölüm, sitenizi başka bir sunucuya aktarırken de işinizi kolaylaştırır. Eklenti alanı, WordPress ve FTP gibi uygulamalarla çalışabilmenize yardımcı olur. Web sitenize yüklediğiniz eklentileri bu kısımdan etkinleştirebilir veya pasif hale getirebilirsiniz.

Eklentilerinizi pasif bir hale getirmek için SQL panelini de kullanabilirsiniz. SQL sekmesinde bulunan konsola “SELECT *FROM wp_options WHERE option_name = ‘active_plugins’;” kodunu yapıştırarak aktif olan eklentileri görebilirsiniz. Eklentinizin isminin yer aldığı satırı silerek devre dışı bırakabilirsiniz. Motorlar bölümüne göz atarak veri tabanınızın hangi depolama motorunu desteklediğini öğrenebilirsiniz.

Kullanıcı hesapları bölümünden yeni bir kullanıcı ekleyebilirsiniz. Bu işlemi alt bölümde yer alan “Kullanıcı hesabı ekle” sekmesine tıklayarak gerçekleştirebilirsiniz. Yeni bir kullanıcı eklerken önce oturum açma bilgisi girmelisiniz. Ardından “Genel yetkiler” bölümündeki seçeneklerin tümünü işaretlemelisiniz. Daha sonra sağ alt köşede bulunan git butonuna tıklayarak hesap ekleme işlemini tamamlayabilirsiniz.


phpMyAdmin’e Giriş Nasıl Yapılır?

phpMyAdmin giriş işlemlerini cPanel ve WHM olmak üzere iki şekilde gerçekleştirebilirsiniz. cPanel üzerinden giriş yaparken kontrol ekranında yer alan veri tabanı sekmesine geçiş yapmanız gerekir. Bu bölümün altında bulunan phpMyAdmin uygulamasına tıklayarak yeni bir sekmede girişi paneline ulaşabilirsiniz. Sisteme cPanel üzerinden girdiğiniz zaman herhangi bir giriş bilgisi vermenize gerek yoktur.

WHM ile phpMyAdmin’e giriş yapabilmek için bir root kullanıcı adı ve şifresine sahip olmanız gerekir. Ardından tarayıcınıza veya adresini yapıştırmalısınız. Karşınıza çıkan panele giriş bilgilerinizi girerek phpMyAdmin login butonuna tıklayabilir, web sitenizin veri tabanına ulaşabilirsiniz. Eğer root kullanıcı adınızı ve şifrenizi bilmiyorsanız sunucu hizmeti aldığınız firmadan bilgi alabilirsiniz.


phpMyAdminŞifre Değiştirme Nasıl Olur?

phpMyAdmin şifre değiştirme işlemleri için ilk olarak admin paneline kullanıcı adınız ve şifrenizle giriş yapmanız gerekir. Ardından sol tarafta yer alan veri tabanınızın ismine tıklamalısınız. Daha sonra üst sekmede bulunan “Yetkiler” bölümüne giderek kullanıcılar bölümüne ulaşmalısınız. Sisteme giriş bilgilerinizin yer aldığı bu alandan kendi isminizi seçerek “Yetkileri düzenle” bölüme tıklamalısınız.

Yetkileri düzenle kısmını açtıktan sonra sol üst köşede yer alan “Parola değiştir” butonuna basın. Karşınıza çıkan ekrana yeni bir parola girin ve “Git” düğmesine tıklayın. Bu işlemlerden sonra sitenizin phpMyAdmin klasöründe yer alan “config.inc.php” dosyasını metin belgesi olarak açın. Burada bulunan “password” bölümüne yenilediğiniz şifreyi girerek kaydedebilir, değiştirme işlemlerini tamamlayabilirsiniz.


phpMyAdminVeri Tabanı Oluşturma

phpMyAdmin veri tabanı oluşturma işlemi için öncelikle yönetici paneline giriş yapmalısınız. Daha sonra arayüzün sol tarafında bulunan “Yeni” seçeneğine tıklayın. Karşınıza çıkan ekranda bulunan “Veri tabanı adı” bölümüne kullanmak istediğiniz adı yazın. Kullanılacak dil seçeneğini “utf8mb4_turkish_ci” olarak seçin. Bu işlemlerden sonra “Oluştur” butonuna tıklayabilir ve veri tabanı oluşturma işlemini tamamlayabilirsiniz.


phpMyAdminVeri Tabanı Silme

phpMyAdmin veri tabanı silme işlemi için ise ilk olarak üst sekmede bulunan “Veri tabanları” bölümüne giriş yapın. Ekrana çıkan listeden silmek istediğinizi seçin. Daha sonra yine üst sekmede yer alan “Yetkiler” bölümüne geçin. Son olarak açılan ekranın alt kısımda bulunan “Veri tabanını kaldır.

Sizde PHP ile ilgili bir projeniz veya bir php yazılımı host etmek isterseniz uygun fiyat, kaliteli hizmet, güçlü ve istikrarlı bir alt yapı ile sizlere hizmet vermekten mutluluk duyarız.​
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Üst Alt