2021 Google Yeni Güncelleme Sinyalini Verdi

Zor Çocuk

Moderatör
Ticaret - 100%
Katılım
3 Yıl 9 Ay 21 Gün
Mesajlar
881
2021 Google Yeni Güncelleme Sinyalini Verdi Kullanıcı sayfa deneyimi sinyallerinin Google için oldukça önemli olduğu ve uzun zamandır sıralamayı etkilediğini zaten düşünüyorum. Resmi açıklamayla birlikte artık daha da netlik kazandı ve hayatımıza ciddi bir giriş yapmış oldu. Hem kullanıcı deneyimi sinyalleri hem de core web vitals adı altında 3 önemli metrik için bu sene sık sık konuşuyor olacağız.


Image for post

Google yaptığı yeni açıklamada da bu metriklerin 2021 mayıs ayında Önceden de etkiliyor olsa da muhtemelen mayıs sonrası web sitelerinde bunu daha görünür bir şekilde deneyimliyor olacağız.

Ben neleri detaylıca anlatacağım?
  • LCP nedir?
  • LCP metriği nasıl kontrol edilir?
  • Raporlama ve takibiniz için gsheet ve öneriler
  • LCP nasıl iyileştirilir?
Core web vitals ( LCP, FID, CLS) Bir sayfanın kullanıcılar için en büyük içeriğinin yüklemesini, etkileşimini ve görsel kararlılığını ölçen üç temel performans metriği olarak adlandırıyoruz.

Mobil uyumluluk: Sanıyorum artık mobil uyumlu olmayan site kalmamıştır fakat mobil uyumlu olduğunu zanneden site sahipleri var :) Tüm olay buradaki mobil uyumluluk testinde olumlu sonuç almanız değil. Siteniz ayrı bir m. versiyondan yayın yapıyorsa, dinamik mobil deneyim sunuyorsanız masaüstü — mobilde farklılıklar olması muhtemeldir. Ya da sitenizi farklı bir JS teknolojisiyle oluşturduysanız Google’ın tarama problemleri olup olmadığını , masaüstünde sunduğunuz içerik , meta etiketleri, görsel alt etiketler, hreflang etiketlerini aynı şekilde Google’a gösterdiğinizden emin olmalısınız. Burası altı oldukça dolu bir konu bu nedenle farklı bir içerikte anlatmak gerek :)

Güvenli tarama: Kullanıcıların güvenli bir şekilde gezinmesini sağlamak için bir sitede kötü amaçlı yazılım, kimlik avı ve saldırıya uğramış içerik gibi sorunlar olup olmadığını değerlendirir.

Https: Bir web sitesi bağlantısının güvenli olup olmadığına ve sitenin önerilen şekilde HTTPS üzerinden sunulup sunulmadığına odaklanır. Burada da önemli bir nokta, https geçişi yaptıysanız ve kalıcı yönlendirmeler sağlamadıysanız eğer indekste http url’leriniz kalmaya devam eder.

Kullanıcı deneyimini etkilemeyen geçiş reklamları: Kullanıcılar için sitede gezinirken içeriğin görünmesini engelleyecek reklamların yer almaması gerekiyor.

Haliyle bu yıl tüm web siteleri bu metriklerinde iyileşme sağlamaya çalışacak şimdiden başlamakta fayda var diyebilirim. 2021 Mayıs için daha zaman var gibi gözükse de bu metriklerde sağlanacak iyileştirmeler bir günde tamamlanabilecek geliştirmeler değil. Ayrıca ne kadar önceden hazır olur ve iyi deneyim sunarsanız sizin için o kadar iyi olacaktır.

Asıl konumuza geçiyorum:

LCP Nedir?
LCP, gerçek bir kullanıcının bakış açısından bir sayfanın yüklenmesinin ne kadar sürdüğüdür. Başka bir deyişle: bir bağlantıya tıklamaktan, ekrandaki içeriğin çoğunu görmeye kadar geçen zamandır. Sayfanın tam yüklenmesini ölçmez. Aradaki farkı anlamalıyız.

En Büyük İçerikli Boyama (LCP), görünüm alanında görünen en büyük görüntünün veya metin bloğunun oluşturma süresini bildirir. 2,5 saniyenin altındaki bir süre iyi, 4,0 saniyenin üzerindeki herhangi bir süre ise zayıf olarak kabul edilir.


Image for post

LCP’de dikkate alınan öğe türleri şunlardır:

  • <img> elementler
  • <image> içindeki öğeler <svg>
  • bir <video>elemanın poster görüntüsü
  • CSS url()özelliği kullanılarak yüklenen arka plan resmine sahip bir öğe
  • metin düğümleri içeren blok düzeyinde öğeler.
En büyük öğe, içerik yüklenirken belirlenir ve boyut, tarayıcının görünüm alanındaki görünür boyutları olarak hesaplanır.

LCP şunlardan etkilenebilir:

  • sunucu yanıt süreleri
  • kaynak yükleme süreleri
  • oluşturmayı engelleyen CSS veya JavaScript
  • istemci boyutunda işlem süreleri
Sayfa açılışında LCP için örnek görüntü:


Image for post

Burada son aşamada, politikacıların fotoğrafı o sayfadaki en büyük unsurdur, dolayısıyla LCP o boyama aşamasında gerçekleşir.

Image for post

Burada ise, instagram logosu sayfadaki en büyük ögedir. Bu nedenle LCP üçüncü aşamada görülür.
Farklı sitelerde LCP noktası farklı olacaktır. Çünkü her sitenin en büyük içerik veya görsel öğesi farklıdır.

Bu metrik kapsamında neyin büyük içerik veya öğe blogu kabul edildiğinin farkında olmalısınız . Boyut, dosya boyutuna değil görüntüleme boyutuna atıfta bulunur .

LCP, yalnızca sayfa yüklemenin üç aşaması tamamlandıktan sonra gerçekleşir:

  1. HTML teslim edildi ve ayrıştırıldı
  2. İndirilen, ayrıştırılan ve işlenen kritik yol varlıkları
  3. İndirilen ve oluşturulan LCP varlığı (resim, video, web yazı tipi vb.)
LCP Metriğini nasıl takip edebilirsiniz?

Image for post

2.

Eklediğiniz extension açtığınız her sitenin 3 önemli metriğini gösteriyor. Metriklerden birisi yüksek ve Google idealinde değilse extension kırmızı oluyor eğer hepsi ideal puandaysa yeşil gözüküyor.


Image for post

3.

Burada ücretsiz bir Çok basit işlem API edindikten sonra kopyalayıp yukarıda verdiğim linkte yüklediğiniz extension için giriyorsunuz ve arama sonuçlarınız aşağıdaki gibi oluyor:


Image for post

4. artık core web vitals metriklerini sunuyor.


Image for post

5. Gtmetrix artık çok daha detaylı raporlar veriyor. Google pagespeed bağlantılı sonuçları görebilirsiniz. Waterfall’da gördüğünüz gibi hangi noktada hangi etkileşimin olduğunu da gösteriyor.


Image for post

6. Search console: Buradan incelemenin bir avantajı da size iyileştirilmesi gereken veya kötü durumda olan url’ler için örnekler de sunuyor.

Gördüğünüz gibi mobil ve masaüstü raporlarını ayrı şekilde gidişatını görebiliyorsunuz. Open report kısmından hangi url’lerde iyileştirilme gerekiyor adımına ilerleyebilirsiniz.


Image for post

Search console core web vitals ekranı
7. Chrome dev tools: Hızla ilgili birçok detayı inceleyebildiğimiz oldukça faydalı bir alan. İncelemek istediğiniz sitede dev tools açarak performance sekmesinden screenshot seçili ve CPU 4x yavaşlatarak kayıt başlattığınızda sitedeki ögelerin yüklenme adımlarını detaylıca görebiliyorsunuz. LCP metriğini de okla işaretlediğim alan olarak görebilirsiniz.


Image for post

8. ayrıca extension olarak yükleyebilirsiniz.

Hızla ilgili yararlandığım
İsmiAmacıURL
Google pagespeed insight Girdiğiniz belli bir url için core web vitals, alan verileri, lab verileri mobil - masaüstü için ayrı şekilde vermektedir.
Google Mobile Friendly TestBelirli bir sayfanın mobil uyumluluğunu ve reklamlarını kontrol edebilirsiniz.
Web.dev ölçümlemePagespeed insight alan verileri ve daha detaylı accessbility / best practices / SEO puanları göstermektedir.
Dareboost İstediğiniz url için detaylı şekilde hız iyileştirme raporu çıkartıyor ve mailinize alabiliyorsunuz. Ayda 5 sayfaya kadar ücretsiz
Webpage test Hız metriklerindeki puanınızı ve core web vitals puanlarınızı göstermektedir.
Test my siteMobil siteniz için 3g ve 4g bağlantıda hızınız nasıl olduğunu ve aylık trendin nasıl değiştiği raporunu alabiliyorsunuz.
Web Vitals Chrome ExtensionExtension olarak eklediğinizde girdiğiniz her sitenin core web vitals metriklerinin puanını size gösteriyor.
Core Serp Vitals Core web vitals metriklerini arama sonuç sayfasında URL'lerin altında görmek istiyorsanız bu extension kullanabilirsiniz.
Search console (Core Web Vitals)Search console üzerinden puanı düşük olan core web vitals metriklerinizi görebilirsiniz. Bu metriklerde trendin nasıl değiştiğini görebilirsiniz.
GTMetrixGtmetrix artık pagespeed insight raporlarını da dahil edip core web vitals metriklerini gösteriyor. Bunun yanında diğer tüm hız metriklerini görebilir, rakiplerinizle karşılaştırma yapabilirsiniz.
Pagespeed compareSitenizin hız metriklerini, core web vitals puanlarını görüp rakiplerinizle karşılaştırma yapabilirsiniz.
WattspeedGirdiğiniz sayfa için hız ve web vitals metrikleri
minifycodeHtml kodunu minify etmek için kullanılır
gzip testSıkıştırma kullanımını kontrol etmek için kullanabilirsiniz.
VarvySite hızı iyileştirmelerinizi nasıl yapacağınıza dair açıklamalar ve detaylı yönlendirme bulabilirsiniz.
LighthouseHem extension olarak hem de chrome dev tools üzerinden rapor çalıştırabilirsiniz.


Core Web Vitals Nasıl Raporlanır?
  1. Datastudio
En sevdiğim raporlama yöntemlerinden CrUX için özel data kaynağı da var. Kolayca verileri son aylar karşılaştırmalı görebiliyorsunuz. Aşağıda sadece LCP için ekran örneğini ekledim.

Dosya < rapor ayarları < enter origin URL kısmından kendi istediğiniz siteyi ekleyip raporlarınıza embed edebilirsiniz.


Image for post

2. Google analytics ile bu metrikleri takip edebilirsiniz. Nasıl yapıldığına dair

3. buldum. Sadece veri kaynağınızı seçip rapora ulaşabilirsiniz. Aşağıdaki gibi bir ekran göreceksiniz.


Image for post

4. Screaming frog kullanıyorsanız;

Configuration < API access < Pagespeed insights

Aşağıdaki ekran açılacak ve yukarıda bahsetmiş olduğum API anahtarını buraya da yapıştırıp bağlayacaksınız ve bir alt görselde gördüğünüz gibi url bazlı metrikleri alabileceksiniz.


Image for post


Image for post

Burada yapmanız gereken sitenizi URL tiplerine göre bölüp ortalama puanlarını çıkartmak sayfa şablonu bazında problemleri anlamanıza ışık tutacaktır. Aynı zamanda, screaming frog ile analytics ve search console API entegre ederseniz; sayfa değeri en yüksek olan, en çok organik trafik alan URL’leriniz bazında core web vitals metriklerini değerlendirebilirsiniz. Bu şekilde çaprazlamalar çalışmanızda önceliklendirme için kolaylık sağlayacaktır.

5. Şimdi size vereceğim Google sheet sayesinde, farklı web sitelerinin core web vitals metriklerini aynı dökümanda farklı sekmelerde karşılaştırma imkanı bulabileceksiniz.

Ya da dilerseniz sitenizin farklı url yapılarını kullanarak bu raporu çalıştırabilirsiniz.


Image for post

Yapmanız gerekenler :

  • Bu kopyalayın.
  • URLS kısmında rakipleriniz veya kendi sitenizin farklı şablona sahip url’lerini ekleyin. Mevcutta benim deneme için eklediğim Gittigidiyor, n11, hepsiburada sekmelerini silebilirsiniz. Zaten url’leri girip track web vitals butonuna basınca komut çalıştırılıp eklediğiniz url’ler sekmeler halinde gelmeye başlayacak.
  • İlk sekmedeki URLs kısmında eklediğiniz url’ler için sheet name sütununa isimleri girin. Verdiğiniz bu isimlerle sekmelere yansıyacaktır.

Image for post

  • Apps komut dosyası kaynak kodu Kendi isteğinize göre koda müdahale edebilir ve değiştirebilirsiniz.
LCP Nasıl İyileştirilir?
  1. İstekleri daha yakın sunuculara yönlendirmek için bir içerik dağıtım ağı (CDN) kullanmak. Kullandığınız CDN performansını görmek için sitesinden faydalanabilirsiniz. Karşılaştırmalı olarak performansları gösteriyor.
  2. Sunucu yanıtını optimize etmelisiniz.
  3. Varlıkların dosya boyutunu en aza indirme
  4. Varlıkları yerel olarak önbelleğe almak ve belki de önce yerel sürümü döndürmek için bir service worker script kullanabilirsiniz.
5. Gereksiz üçüncü taraf komut dosyalarını kaldırın.

6. Lazy loading kullanın. Görsellerin yalnızca kullanıcı sayfanızı aşağı kaydırdığında yüklenmesini sağlar. Bu, LCP’ye önemli ölçüde daha hızlı ulaşabileceğiniz anlamına gelir.

7. Büyük sayfa öğelerini kaldırın: Google PageSpeed Insights, sayfanızın LCP’sini yavaşlatan bir öğe olup olmadığını size söyleyecektir.


Image for post

8. CSS’nizi küçültün: Hacimli CSS, LCP sürelerini önemli ölçüde geciktirebilir . Ayrıca kritik css uygulayın.

Kritik CSS kodlarını tespit etmek için: sayfasını ziyaret edebilir, kritik CSS dosyanızı oluşturabilirsiniz. Sonrasında bu kritik kod dışında kalan CSS kodlarını ertelemeli olarak yükletebilirsiniz.

9. DNS, internetin adres defteridir. TTL’yi artırarak ve küresel olarak dağıtılmış bir DNS hizmeti kullanarak DNS’yi optimize edin. Bunun için ayrıca kod kullanılmasını öneririm.

10. TLS — Güvenli web siteleri, güvenli bir bağlantı oluşturmak için bir veya daha fazla ek gidiş-dönüş gerektirir. Sitenin sertifikasında OCSP zımbalamayı etkinleştirdiğinizden ve sunucunuzun veya CDN’nizin TLSv1.3 desteği için yapılandırıldığından emin olun. yapabilirsiniz.

11. TTFB — Web siteniz için ilk bayta kadar geçen süre, sunucunun yanıtı ne kadar hızlı oluşturabileceğiyle sınırlıdır . Mümkünse, bu bir CDN veya ters proxy’de önbelleğe alınmalıdır. HTML önbelleğe alma mümkün değilse (örneğin, sayfada kişiselleştirme varsa), sunucu ortamınızın sayfaları 100 ms içinde teslim edebildiğinden emin olun.

12. HTML — Açık görünebilir, ancak HTML belgenizin boyutu ve yapısı performans açısından kritiktir. HTML belgesinin sıkıştırılmış ve ağ üzerinden 50kB’nin altında olduğundan emin olun.

13. HTML indirildikten sonra, tarayıcı kritik yoldaki kaynakları bulmak için belgeyi satır satır ayrıştırır. Baştaki CSS ve JavaScript’e çok yüksek öncelik verilir, ardından gövde içindeki resimler göründükleri sırayla indirilir. Tarayıcı ayrıştırıcısı engelleyici bir betik etiketi görürse (yani async ve defer özelliği yoksa), bu betiği alırken, ayrıştırırken ve çalıştırırken yaptığı her şeyi durdurur. Bu nedenle, komut dosyaları, yürütme sırası önemli olmadığında her zaman asenkron olmalıdır veya yürütme sırası önemli olduğunda ertelenmelidir (defer). Ayrıca etkilerini azaltmak için satır içi komut dosyalarını gözden geçirmek de mantıklıdır.


Image for post

14. LCP, önbellek durumundan bağımsız olarak ölçülür, bu nedenle statik varlıklarınızın (JavaScript, CSS, resimler ve yazı tipleri) tarayıcıda en az bir saat boyunca gibi bir yanıt başlığı ile önbelleğe alınabilmesini sağlayın cache-control: max-age: 3600. Ayrıca metin varlıklarınızın gzip veya brotli ile sıkıştırıldığından emin olun! Sıkıştırma kontrolü için :

15. Sitenin en büyük öğesi JavaScript’e bağlı olmamalıdır, bu nedenle resim döngüleri ve gömülü video oynatıcılar en iyi şekilde statik resimler ve <video>uygun bir poster resim özelliğine sahip yerel öğelerle değiştirilir . Bir video posteriniz varsa, optimize edildiğinden emin olun ve sayfa yükleme sırasında bant genişliği çekişmesini azaltmak veya preload gibi geçerli bir nitelik kullanın .

16. Masaüstü için ve mobil cihazlar için 1 resim kullanın

Aynı görüntünün varyasyonlarını
oluşturmak ve bunları HTML kodunda belirtmek mümkündür . Bu şekilde, ekran boyutuna bağlı olarak, doğru boyutta doğru görüntü görüntülenecektir.

17. Sayfanızın başlatılması sırasında kullanılmayan bazı Javascript ve CSS kaynakları var.

Bu kaynakları devtools sekmesindeki Chrome Geliştirme Araçları ile görebilirsiniz. Size hangi kaynakların yürütüldüğünü ve hangilerinin “ sadece” yüklendiğini söyler .

Sadece “ yüklenen kaynaklar daha sonra asycn veya defer özelliğiyle yürütülebilir.

Bu şekilde, ilk öğe daha hızlı yüklenecek ve LCP’niz geliştirilecektir.

18. Css ve Js küçültün. Basit bir işlem olup; bunu yapabilmeniz için oluşturulmuş web siteleri bile bulunmaktadır.

19. Resimlerinize ve video öğelerinize her zaman boyut özelliklerini ekleyin. Bu yaklaşım, tarayıcının, görüntüler yüklenirken belgede doğru miktarda alan tahsis etmesini sağlar.

20. Http 1.1 protokolünü kullanıyorsanız mutlaka değiştirmeyi düşünün. Http/2 veya Http/3 etkinleştirin. Google botu artık http/2 ile tarama yapıyor.

Benim farklı kaynaklardan elde ettiğim bilgiler, kendi deneyimlerim doğrultusunda hazırlamış olduğum maddeler bu şekilde. Sizin de LCP ve core web vitals metriklerini iyileştirmek için farklı önerileriniz varsa lütfen benimle paylaşın. Umarım faydalı olmuştur :)
 
Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Üst Alt